knoflook

 knoflook planten

Vandaag een droge dag ,een mooie dag om…… knoflook te planten . (je kan ze het beste tegen het einde van september begin oktober planten ) De planten zijn winterhard, ook als ze nog erg klein zijn. Dus overleven ze de winter en leveren dan vanaf eind juni/begin juli de eerste bollen. Zaaien in het voorjaar is gedoemd te mislukken . Knoflook vormt bollen bij een langer wordende dag, in het voorjaar dus. De voorsprong die je krijgt door het planten in de het najaar is cruciaal voor telen in Nederland. Koop het liefst je pootgoed bij een zaadhandelaar, dan is het uitgangsmateriaal ziektevrij. Willen we het toch doen met knoflook uit de supermarkt wat ook mogelijk is, kies dan teentjes die er perfect uitzien, zonder vlekken of aantastingen.

Knoflook-planten-najaar

Kies teentjes van een behoorlijk formaat, (hele kleine teentjes geven ook kleine bollen knoflook). Het best is van je eigen geoogste knoflook de grootste en mooiste opnieuw te gebruiken als plantgoed De plantafstand is ongeveer 15×15 cm voor kleine bollen en 20×20 cm voor de grote !!     plant de teentjes ongeveer 5 cm diep

Bemesting Voor knoflook is het van belang dat de structuur van de bodem goed blijft. Omdat het gewas lang op het veld staat en je tussendoor geen grondbewerking meer kunt uitvoeren, moet je van te voren je maatregelen nemen. Meng dus bv een flinke hoeveelheid oude compost door de bodem . Bij gebrek aan compost is potgrond ook prima. Turfmolm is minder geschikt, dat is wat te zuur voor knoflook. Net als bij uien houden de knoflookplanten van een zonnige standplaats in een goed waterdoorlatende bodem ,die niet al te zwaar bemest is. Knoflook houdt zeker niet van verse mest. De Kleigrond waar mijn tuin op gevestigd is ,is meestal te nat in de winter waardoor de bollen soms rotten of schimmelen. maar dat weerhoud me niet om deze powerfood toch te blijven planten.

Knoflook-800x419

Ze staan bekend om hun gunstige werking op het lichaam ,bloedzuiverend, bloed verdunnend ,goed voor de spijsvertering ,tegen verkoudheid en nog veel meer ,maar bovendien zijn ze superlekker (heb je wel eens eigen knoflook saus gemaakt..)

Maar je kunt knoflook ook ook ook ,…gebruiken in je Nasi ,bami ,in je pesto ,in de sate saus ,in de kruiden boter en nog veel en veel meer .

p.s  binnenkort dan maar even mijn eigen knoflooksaus recept !!!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: