autarkie

windenergy2

ik was gisteren op verjaardag in Alkmaar en daar sprak ik mijn “duitse”zwager júrgen

ik had er nooit zo bij stil gestaan , maar leeft zelfvoorziening  in duitsland ????    onafhankelijk willen zijn van het energie net, dat leeft er zeer zeker daar kunnen wij “Nederlanders ” nog wat van leren . ..Het onderstaand stukje speelde zich al 7 jaar geleden af..

In het Duitse dorpje Feldheim is de groene revolutie al goed ontwikkeld. Dit dorp ten zuiden van Berlijn is volledig ‘groen’ en voorziet in de lokale vraag naar stroom en warmte.

De windmolens bij Feldheim zoemen alsof er een klein vliegtuigje overvliegt. “Dat zijn de ventilatoren”, legt Werner Frohwitter uit temidden van een woud van draaiende wieken. “In het dorp hoor je er niets van.”

Het dorp met 150 inwoners in de deelstaat Brandenburg trekt flinke internationale belangstelling met een ‘groen’, zelfvoorzienend systeem voor stroom en warmte. In Feldheim is Duitslands nieuwe energietoekomst al begonnen. De Duitse regering nam onlangs afscheid van kernenergie en wil dat het land op termijn volledig draait op alternatieve energiebronnen. “Wij zijn Berlijn een stap voor”, zegt burgemeester Michael Knape trots.

Uiteindelijk moet het energieconcept op een stad worden overgedragen, zo is de bedoeling. Vandaar dat grote bedrijven als Siemens geld steken in proeftuin Feldheim.

Lokale energieproductie Het dorp staat model voor decentrale energievoorziening. Energie komt niet meer van ver weg maar wordt lokaal geproduceerd. In dit geval van het 43 windturbines tellende windpark, dat een directe lijn heeft naar het dorp. Vrijwel alle bewoners hebben drieduizend euro in het project geïnvesteerd en hebben via een coöperatie inspraak in wat er gebeurt.

De lage stroomprijs, ’25 procent minder dan in Berlijn’, is voor tien jaar vastgelegd. Knape: “De 300.000 euro die de inwoners jaarlijks betalen voor stroom blijven in het dorp. Vroeger ging dat geld naar Rusland, naar meneer Poetin.”

Slecht één procent van de opgewekte windenergie gaat naar het kleine Feldheim, de rest komt in het stroomnet terecht. Eind dit jaar moet er een grote opslagbatterij komen om stroom te bewaren. Aan dit ontwerp wordt nog gewerkt.

Financiële binding Bij het concept staat de sociale acceptatie bovenaan, benadrukken Knape en Frohwitter. “Je kunt niet meer om de burgers heen, dat zie je ook bij het stationsproject in Stuttgart”, zegt Frohwitter. “We willen ressentimenten vermijden.” Klachten over een lelijk landschap of geluidoverlast van de windmolens zijn gepareerd door de dorpelingen financieel aan het project te binden. “De eigen varkens stinken niet”, aldus Frohwitter. Als extra douceurtje is er de gunstige stroomprijs.

Niemand in Feldheim stemt op de Groenen, de milieupartij bij uitstek. “Uiteindelijk gaat het om geld. Je kunt mensen alleen lokken als ze kunnen besparen”, zegt Frohwitter.

Werkgelegenheid Dankzij het project is de leegloop van het dorp gestopt en is er volgens de burgemeester ‘volledige werkgelegenheid’ gecreëerd in het gebied dat na het vertrek van Sovjettroepen, begin jaren negentig, dreigde te verpieteren. Op het voormalige kazerneterrein is nu het windmolenpark. Een aardappelschuur is getransformeerd tot een modern staalfabriekje waar ook zware, windbestendige zonnepanelen  worden gemaakt.

De inwoners verdienen verder aan het verpachten van hun grond. Burgemeester Knape hoopt daarnaast op de komst van ecotoeristen en studenten. Vorig jaar waren het er al 2000. Dit jaar rekent Knape op veel meer.

 

Plaats een reactie