spinazie

het is alweer half februari ,en het begint ( bij mij althans ) te kriebelen.
het zonnetje heeft zich bijna de hele week laten zien ,het is droog ,en mijn kasje begint te lokken , ja …en wat is dan het eerste wat ik ga zaaien ,…juist spinazie.!!
vroeg-reuzenblad

Spinazie is een leuke groente voor ongeduldige mensen; binnen 4 tot 6 weken kun je al oogsten (al hangt dat voor een deel ook af van de temperatuur). Het blad is lekker, mals en zacht als je het stooft.

Bedenk wel dat spinazie niet alleen veel mineralen bevat maar ook oxaalzuur en nitraat. En die 2 stoffen zijn in grotere hoeveelheden lichtgiftig. Zoveel van beide stoffen levert een maaltijd met spinazie niet, maar je kunt de inname van deze 2 stoffen beperken door:
–    spinazie niet vaker dan 1 of 2 keer per week te eten
–    de spinazieplanten niet te veel (stikstofrijke) voeding te geven
–    spinazie zo kort mogelijk voor het koken te oogsten
–    spinazie na het koken niet nog een keer op te warmen
–    het kookwater na het koken van de spinazie weg te gooien

Wanneer zaai ik spinazie?

 • Scherpzaad half feb – half april of september
 • Rondzaad in de zomer

Naast scherpzaad voor voorjaars- en najaarsteelt is er ook nog rondzaad voor zomerteelt (het verschil kun je voelen, scherpzaad heeft scherpe hoekjes waar je je ook nog wel aan kunt prikken).
Scherpzaad spinazie zaai je tussen half februari en half april, en je kunt het ook in september zaaien. Ze geeft planten die snel groeien, goed tegen kou kunnen maar snel doorschieten en bloeien in de warme zomermaanden.
Voor de zomermaanden zou je beter rondzaad kunnen gebruiken, want dat geeft planten die minder snel groeien en minder snel doorschieten bij warmere temperaturen.

Waar zaai ik spinazie?

 • Volle grond
 • Kiemt binnen 2-3 weken

Spinazie maakt een lange penwortel in plaats van een vertakt wortelgestel. Ze houdt niet van warmte en ze groeit het liefst gestaag door zonder haperingen in vocht, voeding, etc. Om die redenen zaai je spinazie eigenlijk nooit voor in potjes, maar altijd buiten, gelijk in de volle grond. De zaden kiemen binnen 2 tot 3 weken (afhankelijk van de grondtemperatuur).

Hoe zaai ik spinazie?

 • Liever niet in pot
 • Buiten op 5 cm afstand
 • Vochtig houden

Je kunt de spinaziezaden dus beter niet in een potje voorzaaien. Mocht je dat toch willen, of al hebben gedaan, gebruik dan potgrond die je luchtiger maakt door er wat grof zand door te mengen. En plant de zaailingen al uit wanneer ze nog vrij klein zijn, zo’n 4 centimeter groot, dan heeft de penwortel nog geen hinder van de onderkant van het potje. Spinazie is dus ook niet echt geschikt om in potten te houden (want potten warmen op, hebben een vrij ondiepe bodem en kunnen snel uitdrogen, allemaal redenen voor spinazie om door te schieten voor je de blaadjes kunt oogsten).
Als je de zaden buiten in de grond wilt zaaien, zaai dan elk zaadje op ongeveer 5 centimeter van elkaar. Dek de zaden af met een laagje (maximaal 0,75 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel en houdt ze goed vochtig.

Hoe verzorg ik spinazie?

 • Luchtig, koel, halfschaduw
 • Voeding, maar niet te veel
 • Water geven bij wortels

Spinazie staat het liefst in luchtige grond, niet te nat, niet te droog, koel en in de halfschaduw, in die omstandigheden schiet ze het minst snel door. Spinazie heeft wel voeding nodig, je kunt 2 weken voor het uitplanten van de zaailingen wat algemene moestuinvoeding door de grond mengen, maar geef dus zeker niet meer voeding dan op de verpakking van de meststof staat aangegeven) om een verhoogd nitraatgehalte te voorkomen. Geef water als het niet regent, en giet dat water dan bij de wortels van de planten, zo min mogelijk op het blad. Onder de juiste omstandigheden kun je al binnen 4 tot 6 weken oogsten.

Hoe oogst ik spinazie?

 • Blaadje 6 cm en donkergroen
 • Laat wortels zitten
 • Oogst twee keer

Je oogst de blaadjes wanneer ze ongeveer 6 centimeter groot en nog donkergroen zijn (als je te laat oogst wordt het blad groot en geel). Snijd de blaadjes met een mesje van de plant, als je de wortels laat zitten kun je over 2 of 3 weken nog een keer van de plant oogsten. Na die kleine tweede oogst is de plant uitgeput en zal ze geen nieuwe blaadjes meer maken, je mag haar dan uit de grond halen en naar de composthoop brengen. Zoals eerder genoemd oogst je de blaadjes zo kort mogelijk voor je ze gaat koken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: